Forstoppelse er et problem som kan ramme alle mennesker, men det sees ofte hos eldre personer og hos kvinner. Faktisk har hele 20 % av befolkningen forstoppelse, og 10 % bruker avføringsmidler.
Forstoppelse er treg, hard eller sjelden avføring. Hvis det går opptil flere dager mellom dine tarmtømminger trenger du ikke nødvendigvis frykte forstoppelse. Det er nemlig ingenting som er unormalt eller normalt når det kommer til frekvensen av tarmens tømming – noen kvitter seg med avføring hver dag, andre bare et par ganger i uken. Frekvensen av dine toalettbesøk er derfor ikke avgjørende for om du har forstoppelse, men det er gener og ubehag ved tømming.
Nedenfor kan du lese mer om de vanlige og mindre vanlige symptomene på forstoppelse. Du finner også gode råd om hvordan du kan lindre forstoppelse gjennom justeringer i hverdagen eller ved bruk av avføringsmidler eller transanal irrigasjon.
Hva er kronisk forstoppelse?
Tarmproblemer kommer i flere varianter, hvorav en av de vanlige er kronisk forstoppelse. Mange tror feilaktig at det eneste symptomet på forstoppelse er at man ikke kan få ut avføringen. Men det er ikke helt riktig, for det er flere symptomer som også kan være tegn på forstoppelse. Noen vanlige symptomer er for eksempel:
- behov for å presse for å få ut avføring
- følelse av ikke å være tømt
- hard avføring
- smerter
- følelsen av at noe hindrer avføringen i å komme ut
Andre symptomer kan være hodepine, kaldsvette, kvalme, hjertebank og halsbrann osv. Faktisk kan man også oppleve å få diaré, hvis man er forstoppet. Denne typen diaré kalles forstoppelses-diare og oppstår kun hvis forstoppelsen er så massiv at kun væske kan passere forbi avføringsproppen.
Er det hjelp å få?
Forstoppelse trenger ikke å være et problem som du må leve med for alltid. Oftest kan tarmproblemet nemlig lindres, og det er flere måter dette kan gjøres på. Det må dog poengteres at hvis du har hatt problemer med forstoppelse i flere måneder eller kanskje år, må du være tålmodig, da et så langvarig problem ikke bare kan løses på et par dager – dessverre. Men med det sagt, er det hjelp å få.
Et par gode råd som kan lindre forstoppelse er for eksempel å drive med fysisk aktivitet, siden bevegelse bidrar til å holde tarmen velfungerende. Du trenger ikke drive med ekstremsport – en gåtur eller litt gymnastikk kan være nok. Det er også viktig å drikke rikelig med væske, gjerne 2-3 liter, hvis du er forstoppet. På den måten får du litt fylde på avføringen, slik at tarmen har noe å arbeide med. Sørg dessuten for å spise variert og for å få nok fiber i kosten. Sammen med væsken bidrar fibrene til å gjøre avføringen fyldigere og mykere.
Avføringsmiddel og transanal irrigasjon
Hjelper ikke de ovenstående justeringene kan du forsøke å avverge tarmproblemet via avføringsmiddel. Avføringsmidler finnes i mange forskjellige varianter, så det er viktig å diskutere bruken av det med egen lege eller annet helsefaglig personell.
En annen mulighet er å utføre transanal irrigasjon, som er en vel-dokumentert tarmtømmingsteknikk som kan lindre kronisk forstoppelse og andre tarmproblemer. Her føres vann inn i tarmen via et rektalkateter. Vannet stimulerer tarmen og skyller ut avføringen, så den nederste delen av tarmen blir tom. Det krever tid og øvelse å kunne utføre transanal irrigasjon på egen hånd, men for mange mennesker blir det en teknikk som enkelt og effektivt reduserer tarmproblemer.
Søker du veiledning og sparring?
Kjenner du igjen de ovennevnte symptomene og mistenker du at du er forstoppet? Hvis du ønsker å diskutere dine avføringsproblemer med profesjonelle, kompetente og erfarne sykepleiere, kan du med fordel benytte deg av Coloplasts tilbud Coloplast Assistanse. Her kan du ringe til Coloplasts sykepleiere alle hverdager helt kostnadsfritt, hvor de sitter klare ved telefonene for å hjelpe deg godt på vei. Via Coloplast Assistanse kan du også få tilsendt gratis vareprøver, for eksempel produkter for transanal irrigasjon.