5 tips til hvordan du holder deg trygg på nett i Finnmark

Det er ingen hemmelighet at internett er et hjemsted for hackere. Men du trenger ikke slå av datamaskinen for å være sikker på at du er trygg på nettet. Her er en VPN et nyttig verktøy, men hva er en VPN, egentlig? Du kan ha svært god sikkerhet på nettet i Finnmark med bare noen små tiltak. Her har vi samlet 6 tips til hvordan du kan holde deg trygg på nett.

1) Ikke del personlig informasjon

Det finnes ulike ressurser du kan ta i bruk for å sørge for at hele familien er beskyttet mot hackere og virus, for det å surfe på nettet er aldri 100 % sikkert. Med noen få trinn vil du være på rett vei til å kunne bruke nettet med senkede skuldre.

Når det gjelder sikkerhet, sier det seg selv at du aldri bør dele passord med noen. Du bør heller aldri dele bankinformasjon, innloggingsdetaljer til sosiale medier eller adressen din med noen via internett. Og husk at identitetstyveri ikke er den eneste risikoen der ute. Noe informasjon er mer risikabel å dele enn man kanskje skulle tro. Detaljer om kundeforholdet ditt hos banker eller firmaer kan for eksempel brukes til å finne svar på sikkerhetsspørsmålene dine, og den informasjonen kan til og med gi hackere ideer når de skal prøve å gjette passordene dine.

Du bør også være klar over at alt du legger ut på sosiale medier kan fortsette å eksistere på nettet selv etter at du har slettet det.

2) Dobbeltsjekk koblinger før du klikker på dem

Når du sjekker e-posten din eller blar gjennom sosiale medier, sørg for at du kjenner og stoler på eventuelle koblinger før du klikker på dem.

En måte å finne ut om en kobling er trygg på, er å holde musepekeren over den. Dette vil vise en forhåndsvisning av hele koblingen i nettleserens statuslinje. Kontroller at forhåndsvisningskoblingen samsvarer med nettstedet den skal være fra. Du kan bekrefte koblingen ved å google navnet på siden eller firmaet.

Sjekk for eksempel denne koblingen, som er helt sikker, som viser at Finnmark er 107 ganger større enn Oslo!

Hvis du ikke er sikker på om en kobling er trygg, kan du alltid Google siden eller selskapet for å finne en kobling til det offisielle nettstedet selv. Eller hvis en e-post eller et nettsted ber deg om å logge deg inn på banken din eller andre kontoer, kan du alltid ringe for å bekrefte forespørselen.

3) Bruk en VPN sammen med Wi-Fi-tilkoblingen

En VPN kan gi deg økt sikkerhet på nettet. Men hva er VPN? VPN står for virtuelt privat nettverk, og dens funksjon er å koble enheten din til en internett-server som du kan bruke internett gjennom, slik at ingen kan overvåke det du gjør på nett. De vil heller ikke kunne få tilgang til dataene dine via internettforbindelsen din.

Det er en flott (og lovlig) måte å sikre tilkoblingen din på, både hjemme og når du er ute og bruker Wi-Fi-tilkoblinger på offentlig steder.

4) Bruk kun nettsteder som begynner på https://

Ikke handle fra nettbutikker som ikke har “S”-en foran nettstedsadressen! Hvis du er i ferd med å gå inn på et nettsted, sjekk at adressen øverst i nettleseren starter med https:// og ikke http://. Du skal også kunne se et hengelåssymbol ved siden av nettstedets adresse. “S”-en står for “sikker”, og det betyr at nettstedet krypterer dataene dine.

5) Vær forsiktig med hvem du og barna snakker med

Nettmobbing, trusler og trakassering er svært reelle problemer på internett. Vi anbefaler å være utvelgende når det gjelder hvem du snakker med og kommuniserer med på nettet. Og hvis noen går over streken, dokumenter problemet og trykk på blokkeringsknappen.

Barn og tenåringer kan bli mobbet på nettet av jevnaldrende, og det kan være en ekstra stor påkjenning hvis dette er personer de kjenner fra skolen eller lignende. Derfor er det viktig for deg å engasjere deg i det barna dine gjør på nettet, og sørge for at de vet hva de skal gjøre hvis de skulle oppleve å bli mobbet.

6) Lag vanskelige passord

Dette er noe man bør ta på alvor. Det er ikke uvanlig å bruke navnet til hunden sin eller fødselsdatoen sin som passord, og slike ting kan det være veldig enkelt for hackere å finne ut! Du bør alltid bruke sterke passord for å forbedre sikkerheten din på nettet.

Hvis passordet ditt er noe som “123456”, “bbbbbb” eller “passord”, bør du definitivt endre det snarest mulig. Det vil heller ikke skade å aktivere multifaktorautentisering der det er mulig.

Tips til hvordan du kan lage et sikkert passord:

  • Ha et passord på minst 15 tegn, og gjerne lengre.
  • Bland sammen bokstaver (både små og store), tall og symboler.
  • Ikke bruk tall- eller bokstavsekvenser som lett kan gjenkjennes, som bursdagsdato og familienavn.
  • Ha forskjellige passord for hvert nettsted.

Publisert

i

av

Stikkord: